Translate

AFRYKAŃSKA KUCHNIA - przepisy

źródło: www.ugotuj.to.pl


STRONĘ PROWADZĄ NATALIA I WIKTORIA















SOS PIRI - EGZOTYCZNA PRZYPRAWA


Sos piri: Jest to ostry zachodnioafrykański sos robiony z suszonych
i namoczonych papryk piri-piri, który jest ważną przyprawą do zachodnioafrykańskich zup i gulaszy. Chociaż pochodzenie tego sosu jest prawdopodobnie portugalskie, teraz uważany jest za klasyczną zachodnioafrykańską przyprawę i esencjonalny dodatek do posiłków
w wielu gospodarstwach domowych.





MIĘTOWA HERBATA Z AFRYKI

SKŁADNIKI:

  • 1 gałązka mięty,
  • cukier do smaku,
  • 2 saszetki Herbaty Zielonej Irving

PRZYGOTOWANIE:
Zalać jedną szklankę wrzątku i zostawić na 3 min, aby się zaparzyła.
Napar przecedzić, można dodać cukru do smaku. Niektórzy lubią podawać
ją z orzeszkami piniowymi, które zjada się gdy nasiąkną.



                                 BOBOTTI

Potrawa rodem z Afryki Południowej, stanowiąca niezwykłą, pyszną mieszankę mięsa mielonego, curry oraz marmolady morelowej.
SKŁADNIKI:

  •   3 cebule
  •   1 kg mięsa mielonego
  •   250 ml mleka
  •   1 łyżka masła
  •   30 ml curry
  •   10 ml soli
  •    pieprz
  •   30 ml octu
  •   1 kromka białego chleba lub 1 bułka
  •   15 ml marmolady/dżemu morelowego
  •   3 łyżki płatków migdałów (dodałam kilka posiekanych
      drobno migdałów)
  •   2 jajka
  •   6 liści laurowych
  •   ew. Samba Oelek, Mango Chutney 
PRZYGOTOWANIE:
1. Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na maśle. Kromkę chleba namoczyć
w 125 ml mleka, wycisnąć porwać na małe kawałki i dodać do cebuli.
2.Ocet, marmoladę, curry, sol, pieprz i migdały dodać na patelnie i dobrze wymieszać. Dodać mięso mielone i podsmażyć aż mięso będzie w całości brązowe.
3. Powstałą masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy. 125ml mleka wymieszać z surowymi jajkami i wlać do formy. Powtykać w mięso liście laurowe. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika wyjąć liście laurowe.
4. Serwować z ugotowanym ryżem, pokrojonymi w plasterki bananami jako sałatka oraz słodkim i ostrymi dipami. Najlepsze dipy to Samba
Oelek (ostra pasta), Mango Chutney (słodko-ostry dip) lub pozostałą marmoladą.







                     SUFLET SMAKI AFRYKI
      

SKŁADNIKI:


  • 3 jaja
  • 3 duże czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej np. Nescafe
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • garść pokruszonych bananów kandyzowanych (chipsów bananowych)
  • szczypta cynamonu i kardamonu
  • Łyżka kwaśnej śmietany
  • kilka łyżek oliwy lub oleju
  • na sos:
  • 5-6 łyżek śmietany gęstej
  • kilka łyżek śmietanki do kawy
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • kilka kostek czekolady
  • szczypta chilli
 WYKONANIE:
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, kakao, cynamonem, kawą, kardamonem i dodać łyżkę śmietany. Białka ubić na sztywną pianę, następnie połączyć z powstałą masą żółtkową, dodać mąkę, budyń, proszek do pieczenia i ocet. Cały czas mieszać i dodawać pokruszone chipsy bananowe. Wylać powstałą masę na dobrze rozgrzaną patelnię a następnie obsmażać z obu stron pod przykryciem uważając coby się nie przypaliło. Przygotować sos: Zmieszać śmietanę z kawą, dodać chilli i dobrze wymieszać. Suflet wyłożyć na talerz i jeszcze gorący polać sosem a następnie obsypać startą czekoladą. Można udekorować bananami kandyzowanymi lub też świeżymi plasterkami bananów. Smacznego! :)






CZUCZUKA POTRAWA WARZYWNA Z AFRYKI


                                                             
     SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
  
   

- 2 łyżki stołowe oleju
- 25 dkg zielonej papryki
- 0,5 kg pomidorów

- 2 bakłażany, 2 cebule

– 2 ząbki czosnku
- 4 jajka

- sól, pieprz, rozmaryn, bazylia.

WYKONANIE:
Cebule i bakłażan ze skórką pokroić w krążki, paprykę
w paski i dusić razem na rozgrzanym oleju, następnie  lekko podsmażyć i dodać pokrojone w kostkę pomidory i rozgnieciony czosnek i przyprawy. Całość dusić pod
przykryciem a na koniec bez. Dodać jajka, a gdy białko się zetnie potrawa jest gotowa.

żródło: portal kulinarny gotujmy.pl