źródło: www.ugotuj.to.pl |
STRONĘ PROWADZĄ NATALIA I WIKTORIA
SOS PIRI - EGZOTYCZNA PRZYPRAWA
Sos piri: Jest to ostry zachodnioafrykański sos robiony z suszonych
i namoczonych papryk piri-piri, który jest ważną przyprawą do zachodnioafrykańskich zup i gulaszy. Chociaż pochodzenie tego sosu jest prawdopodobnie portugalskie, teraz uważany jest za klasyczną zachodnioafrykańską przyprawę i esencjonalny dodatek do posiłków
w wielu gospodarstwach domowych.
MIĘTOWA HERBATA Z AFRYKI
SKŁADNIKI:
- 1 gałązka mięty,
- cukier do smaku,
- 2 saszetki Herbaty Zielonej Irving
PRZYGOTOWANIE:
Zalać jedną szklankę wrzątku i zostawić na 3 min, aby się zaparzyła.
Napar przecedzić, można dodać cukru do smaku. Niektórzy lubią podawać
ją z orzeszkami piniowymi, które zjada się gdy nasiąkną.
Napar przecedzić, można dodać cukru do smaku. Niektórzy lubią podawać
ją z orzeszkami piniowymi, które zjada się gdy nasiąkną.
BOBOTTI
Potrawa rodem z Afryki Południowej, stanowiąca niezwykłą, pyszną mieszankę mięsa mielonego, curry oraz marmolady morelowej.SKŁADNIKI:
- 3 cebule
- 1 kg mięsa mielonego
- 250 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 30 ml curry
- 10 ml soli
- pieprz
- 30 ml octu
- 1 kromka białego chleba lub 1 bułka
- 15 ml marmolady/dżemu morelowego
- 3 łyżki płatków migdałów (dodałam kilka posiekanych
drobno migdałów) - 2 jajka
- 6 liści laurowych
- ew. Samba Oelek, Mango Chutney
1. Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na maśle. Kromkę chleba namoczyć
w 125 ml mleka, wycisnąć porwać na małe kawałki i dodać do cebuli.
2.Ocet, marmoladę, curry, sol, pieprz i migdały dodać na patelnie i dobrze wymieszać. Dodać mięso mielone i podsmażyć aż mięso będzie w całości brązowe.
3. Powstałą masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy. 125ml mleka wymieszać z surowymi jajkami i wlać do formy. Powtykać w mięso liście laurowe. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika wyjąć liście laurowe.
4. Serwować z ugotowanym ryżem, pokrojonymi w plasterki bananami jako sałatka oraz słodkim i ostrymi dipami. Najlepsze dipy to Samba
Oelek (ostra pasta), Mango Chutney (słodko-ostry dip) lub pozostałą marmoladą.
w 125 ml mleka, wycisnąć porwać na małe kawałki i dodać do cebuli.
2.Ocet, marmoladę, curry, sol, pieprz i migdały dodać na patelnie i dobrze wymieszać. Dodać mięso mielone i podsmażyć aż mięso będzie w całości brązowe.
3. Powstałą masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy. 125ml mleka wymieszać z surowymi jajkami i wlać do formy. Powtykać w mięso liście laurowe. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika wyjąć liście laurowe.
4. Serwować z ugotowanym ryżem, pokrojonymi w plasterki bananami jako sałatka oraz słodkim i ostrymi dipami. Najlepsze dipy to Samba
Oelek (ostra pasta), Mango Chutney (słodko-ostry dip) lub pozostałą marmoladą.
SUFLET SMAKI AFRYKI
SKŁADNIKI:
- 3 jaja
- 3 duże czubate łyżki mąki
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej np. Nescafe
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka octu
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- garść pokruszonych bananów kandyzowanych (chipsów bananowych)
- szczypta cynamonu i kardamonu
- Łyżka kwaśnej śmietany
- kilka łyżek oliwy lub oleju
- na sos:
- 5-6 łyżek śmietany gęstej
- kilka łyżek śmietanki do kawy
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- kilka kostek czekolady
- szczypta chilli
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, kakao, cynamonem, kawą, kardamonem i dodać łyżkę śmietany. Białka ubić na sztywną pianę, następnie połączyć z powstałą masą żółtkową, dodać mąkę, budyń, proszek do pieczenia i ocet. Cały czas mieszać i dodawać pokruszone chipsy bananowe. Wylać powstałą masę na dobrze rozgrzaną patelnię a następnie obsmażać z obu stron pod przykryciem uważając coby się nie przypaliło. Przygotować sos: Zmieszać śmietanę z kawą, dodać chilli i dobrze wymieszać. Suflet wyłożyć na talerz i jeszcze gorący polać sosem a następnie obsypać startą czekoladą. Można udekorować bananami kandyzowanymi lub też świeżymi plasterkami bananów. Smacznego! :)
CZUCZUKA POTRAWA WARZYWNA Z AFRYKI
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 2 łyżki stołowe oleju
- 25 dkg zielonej papryki
- 0,5 kg pomidorów
- 2 bakłażany, 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- sól, pieprz, rozmaryn, bazylia.
Cebule i bakłażan ze skórką pokroić w krążki, paprykę
w paski i dusić razem na rozgrzanym oleju, następnie lekko podsmażyć i dodać pokrojone w kostkę pomidory i rozgnieciony czosnek i przyprawy. Całość dusić pod przykryciem a na koniec bez. Dodać jajka, a gdy białko się zetnie potrawa jest gotowa.
żródło: portal kulinarny gotujmy.pl